Grondverf

Schilderen is vakwerk. Voor een mooi eindresultaat is een goede portie ervaring, een goede techniek en vooral ook voldoende productkennis nodig. Voordat er begonnen kan worden met schilderen is het nodig om veel aandacht te besteden aan de materialen en producten die er nodig zijn. Eén van die producten is grondverf.

Wat is grondverf?

Grondverf (ook wel primer genoemd) vormt het hechtingslaagje tussen de ondergrond en de lakverf. Deze verfsoort dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is bijvoorbeeld essentieel wanneer u nieuw hout gaat verven. De gewone verf zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen. Grondverf wordt ook gebruikt om onregelmatigheden in de ondergrond weg te werken, zodat de verf die u er vervolgens overheen aanbrengt er strak en egaal uit zal zien.

Schuren en ontvetten ondergrond

Maar voordat de grondverf aangebracht kan worden, moet eerst de ondergrond worden voorbereid. De ondergrond moet eerst goed ontvet worden met bijvoorbeeld thinner, verfreiniger of wasbenzine, afhankelijk van het materiaal. Ook dient de ondergrond geschuurd te worden om zo het hechtingsoppervlak te optimaliseren. Ook de manier van schuren hangt weer af van de materiaalsoort. Onze vakkundige schilder neemt deze zorg graag voor u uit handen.

Wanneer grondverf gebruiken?

Onbehandeld hout heeft altijd een laagje grondverf nodig. Verder wordt deze verfsoort ook gebruikt op hout dat al eens is geschilderd, maar dat in slechte staat is. Ook op boardmaterialen, onbehandeld kunststof en onbehandeld metaal is een laagje grondverf nodig. Deze verfsoort is overbodig op geschilderd hout dat nog in uitstekende staat is of wanneer u beits gebruikt. Vandaag de dag bestaan er ook zogenaamde één-pot-systemen, dit is grondverf en aflakverf ineen.

Meer tips en advies nodig? Dan staan onze vakmensen graag voor u klaar. Vraag gelijk een offerte aan voor hun professionele schilderdiensten.